Fiatal tehetségek: Modart diplomabemutató

Frissítve: 2011. jún. 27., 17:21 | Megtekintve: 2522

A Modart Művészeti és Divatiskola végzős tervezői idén is bemutatták tehetségüket és egyedi víziójukat, egy-egy saját kollekcióba öntve. A 2011-es bemutatónak most a Merlin Színház adott helyet.


A diplomamunkákhoz egy 1785 körül készült fűző szolgált mintaként: bézs coutil egybeszabott pánttal, elől fűzős megoldással, kézzel körülvarrt lyukakkal, halcsontmerevítéssel. A tervezőnövendékek fotó alapján dolgoztak, az azon látható fűző tökéletes mását kellett elkészíteniük. Az egyetlen plusz, amit hozzátehettek: valamilyen applikáció a míder felületén, például hímzés, horgolás vagy steppelés. A feladat megvalósításához öregítéssel fakított régi konyharuhát és abroszt használhattak.
 
A végzősöknek saját kollekciójuk megvalósítása mellett egy nyári öltözetet is kellett tervezniük az 50-es évek hangulatában, Vivienne Westwood anyagpárosításainak mintájára, várandós kismamáknak!

Kiss Bernadett

A tervezőt (Kiss Bernadett) a minimalista stílus vezeti el egy rendezett, letisztult világba. Így a 2011-12 őszi-téli kollekciójának tervezése során is ebből az irányzatból merített ihletet. Ha a ruhák formaiságában nem is egyértelműen, anyagában mindenképp tükröződik a minimál koncepció. A ruhadarabok többsége sportruházathoz használatos lélegző textíliából készült. Ezek a speciális goratex anyagok vízhatlanok, azonban maximális komfortérzetet biztosítanak. Felületében egysíkú, de az anyag enyhe merevségét kihasználva jól formálható, hajtogatásokkal strukturális felületek képezhetőek belőle. A kollekció praktikusságának és extravagáns megjelenésének köszönhetően beleillik egy modern városi nő ruhatárába. Az egyedi kidolgozással készült darabok megvalósításához a technológiai segítséget egy magyarországi Textilgyár, a sárvári Lafuma Hungária Kft. biztosította. A tervező több hetet is eltöltött itt, ami rengeteg tapasztalatot adott neki a kollekció elkészülte közben.

Varga Zsófia

Varga Zsófia 2012-es őszi-téli kollekcióját az emberi test szerkezete inspirálta. A csontok formáit és az izmok felépítését követve alakította ki a ruhadarabok sajátos ismertetőjegyeit. Az izmok struktúrája az anyagokon a kézimunkában, valamint a plisszírozásban köszön vissza, míg a csontok a szabásvonalakban jelennek meg. Anyagválasztásban a kemény, merev szöveteket ellensúlyozva megjelennek a vékony vásznak és muszlinok, melyeknek a hajtogatások adnak tartást.
A tervező öltözékeit 25-40 éves korosztálynak ajánlja, akár hétköznapi viseletre is.

Takács Tímea

Takács Tímea 2011/12-es kollekcióját a 60-as 70-es évek ifjúságának szabadságra való törekvése inspirálta. Tervezés közben főleg a fiatal korosztály lebegett a szeme előtt. A kollekció anyagaira a lágyság, puhaság, színvilágára pedig a pasztell színek jellemzőek, amely mellett megjelennek az apró virágminták és a diszkréten csillogó anyagok is. Elsősorban nőies és romantikus ruhákat láthatunk, de ezt kiegészítve a sportosabb sziluettekkel a végeredmény egy friss és üde, mai kollekció.

Konkoly Laura

A Laykon márka név alatt futó 2011/2012-es őszi téli szezonra Konkoly Laura által tervezett ruhák, a Miss Poirot  fantázianevet kapták. A 30-as évek közepén játszódó Agatha Christie Poirot hangulatából merített ihletet, egyben figyelt arra, hogy az ott megjelenő kubizmus erőteljes hatását érezhessük. A tervező célja, hogy a bájos, könnyű, lágyesésű fazonokkal, illetve azok játékával felkeltse az igényes, elegáns, mindennap dolgozó nők figyelmét.

Madar Anett

„Romantika, harmónia, természet” – ezek a szavak jellemzik legjobban Madar Anett 2012-es nyári szezonra készült gyerekkollekcióját. A tervező már gyerekként is rajongott a szép ruhákért, virágokért, így nem volt nehéz ruhatárat alkotni a 3-6 év közötti kislányoknak. Anyagfelhasználása nem megszokott: a konyharuha és a lenből szőtt abrosz, és a 100%-ig természetes anyagok új, környezettudatos szemléletet tükröznek. A formákat a gumírozás technikájával alakította olyanná, amilyet megálmodott: fontos volt számára, hogy az öltözék alakuljon viselőjéhez, és a gyermek kedvenc ruhadarabjai sokáig hordhatóak maradjanak. A tervező reméli, hogy szemlélete és ruhái sokak tetszését elnyeri.

Mezőfi Andrea

Mezőfi Andrea kollekciója megtervezéséhez a vitorlázás és az ezzel együtt járó életérzés témáját dolgozta fel. A Balaton mellett nevelkedett tervezőhöz édesapja révén is közel áll ez a téma, ugyanúgy, mint a sportos, és kényelmes viseletek, melyekre nagy hangsúlyt fektetett ruhái megalkotásánál. A 2011/2012 tavasz-nyári szezonra készített kollekció érdekessége a vízlepergetős anyagok használata, és a tengerészcsomó által inspirált, kalapgumiból font, kézzel készített díszítések, kiegészítők. A kollekció ruháit minden fiatal nőnek ajánljuk, akiknek fontos a kényelem, de szeretnének sportolás közben is elegánsak és egyediek maradni.

Tarsoly Dóra

Tarsoly Dóra 2011/12-es őszi-téli összeállítását a karcer inspirálta, mellyel szimbolizálni kívánta a társadalomban jelen lévő bezártságot. A kollekció mind formájában, mind anyagában a merev-lágy ellentétre épül. A merevséget a gyapjúszövet és a bőr képviseli, amit a kötött anyagok lágysága ellensúlyoz. A nőiesség és a luxus kiemelését szolgálják a speciális technikák, mint a perforálás, a lánccal kötés és a kézzel varrt részletek. Sziluettjeit saját tervezésű cipői teszik egyedivé. Ruhadarabjait olyan 30-40 év közötti nőknek ajánlja, akik lázadó természetüket visszafogott ruhatáruk mögé rejtik.



Ajánljuk még