Mit is jelent a Prêt-à-Porter?

Frissítve: 2008. jan. 26., 12:32 | Megtekintve: 6692

Hétköznapi nők, akik a párizsi divatházakból származó, hordható divat szerint öltözködnek minden szezonban.


A prêt-à-porter francia kifejezés jelentése „kész viselet”. A divatvilágban olyan kollekciókra és darabokra alkalmazzuk ezt a megnevezést, melyeket mindennapi, változatos méretekkel és igényekkel rendelkező nők és férfiak is viselhetnek, teljesen hétköznapi helyzetekben – mondhatjuk tehát, hogy ez a kifutós modellekre tervezett, kézzel készített, költséges haute couture szöges ellentéte.

A prêt-à-porter ruhákat tömeggyártással állítják elő, több, különböző konfekció méretben. Főbb szempontjaik az aktuális divat és a márka egyedi jegyeinek megőrzése mellett, a hordhatóság, a kényelmes fazonok és a felhasznált anyagok egyszerű kezelhetősége. Ezek a széles vevőkört megcélzó ruhadarabok valódi bevételt hoznak a divatházaknak, ellentétben az egyetlen bemutatóra varrt haute couture összeállításokkal, amelyeket szinte sosem sikerül eladni.

A nagyobb divatházak évente kétszer, a főszezonok alatti divathéten mutatják be prêt-à-porter kollekcióikat. A kész viselet divathete az haute couture bemutatóktól külön, valamivel korábban kerül megrendezésre a leghíresebb divateseményeknek helyet adó városokban, mint Párizs, New York, London, Milánó, Los Angeles és Tokió. Már év elején bemutatják az aktuális őszi/téli darabokat, majd a második szezonban a következő esztendő tavaszi/nyári kollekcióját ismertetik.
A prêt-à-porter tehát a divatházak tervezői által a tömegek számára készített, elérhető árú, hétköznapi divatot képviselő ruhakollekciók megnevezése.

Ajánljuk még:
h3. Mit is jelent az Haute Couture?-



Ajánljuk még

Mit is jelent az Haute Couture?

Téged is érint a vanity sizing. Ismered?