Téged is érint a vanity sizing. Ismered?

Frissítve: 2009. máj. 11., 16:49 | Megtekintve: 2304

Mi a ruhaméreted? Erre a legtöbben nem tudunk egyértelmű választ adni, legfeljebb annyit, hogy márkája válogatja. Mi eláruljuk, kinek és miért jó a megtévesztő számozás!


Aki akár egyszer is próbált már ruhákat különböző üzletekben, az tudja, hogy a számozás nem csak két ország, de két márka esetében is eltérő. Ez látszólag értelmetlen, mert feleslegesen bonyolítja a vásárlást. Akkor miért van mégis így?

Nem hiba vagy tévedés az oka – a divattervezők direkt írnak néha sokkal kisebb számokat a cédulára. A “vanity sizing” (szó szerint „hiúsági méretezés”) egyre elterjedtebb gyakorlat. Lényege annyi, hogy a ruhákat a valódinál jóval kisebb méretűnek tüntetik fel. Könnyen meglehet például, hogy két-három éve beszerzett, 32-es farmered ugyanakkora, mint amit ma az üzletben 28-asként árulnak.

Vékonyabb, de mégsem

Mire jó ez? A tervezők rájöttek, hogy ha egy üzletben csupa olyan darab jó rád, ami 2-3 számmal a megszokott méreted alatt van, biztosan vissza fogsz térni hozzájuk. Hiszen ki ne szeretné elmondani magáról, hogy kisebb ruhákat hord, mint pár hónapja? Egy kutatás szerint a nők már attól is vékonyabbnak érzik magukat, ha a felpróbált darab céduláján a megszokottnál kisebb szám van feltüntetve, függetlenül a valódi mérettől.

De a „vanity sizing” ugyanúgy nem új keletű, mint az emberi hiúság. A trükkös számozás már az 50-es években elterjedtté vált, mikor a nők saját maguk varrta ruhák helyett egyre több kész darabot kezdtek vásárolni. Ez vezetett végül az egységes számozási rendszer megszűntetéséhez, teret adva a márkáknak, hogy a vásárlók kedvében járó méretet írhassanak új darabjaikra.

Mérethű és csalóka márkák

A theFashionPolice szerkesztői összeszedték, melyik márkák állnak ellen a megtévesztő számozás trendjének és melyikek nem. Mérethű például a Topshop, Zara, Mango, Miss Selfridge, River Island lettek, a jóval aláméretezett darabokat pedig a Next, French Connection, Marks and Spencer, New Look, Gap és a Dorothy Perkins polcain találták.

Érdekes adalék: A másik végletet a neves designerek képviselik, ők ellenkező oldalról közelítik meg a hiúsági méretek kérdését. Köztudott, hogy a nagy divatházak szinte sosem árulnak nagy méretű ruhákat. Bennfentesek szerint a tervezők egyszerűen így akadályozzák meg, hogy testesebb emberek is mutatkozzanak kreációikban, mivel ez szerintük rombolná az adott márka hírnevét.

Nézd meg a legújabb kollekciókat a divatkatalógusban!



Ajánljuk még

Mit is jelent az Haute Couture?

Mit is jelent a Prêt-à-Porter?